Lions Brabantse Poort - Nijmegen

U bent hier> Home>Nieuws>Nieuws overzicht> Bezoek Carillon Martinus-kerk Cuijk 8 december

Nieuws overzicht

Bezoek Carillon Martinus-kerk Cuijk 8 december

Met dank aan Roger, die deze activiteit soepel heeft georganiseerd, was  een niet héél grote, maar toch netjes bezette delegatie van onze club op dinsdag 8 december  te gast in de St. Martinus -kerk van Cuijk, alwaar wij werden ontvangen door de enthousiaste, gedreven, muzikale en ook  instrument-technisch zeer onderlegde carillonbespeler Marcel Siebers , die in gevatte en duidelijke taal  met allerlei smeuïge intermezzo’s ons van alles wist te vertellen over de bouw en  geschiedenis van de kerk ( de familie van de toenmalige pastoor vond hun telg een grotere kerk waard dan die er tot dan toe stond!) , over de inrichting (en de bijdragen van plaatselijke kroeglopers aan de muurschilderingen) over hoe de kerk aan zijn huidige orgel is gekomen en hoe Marcel , tot dan toe onbekend met orgel tot het bespelen ervan is gekomen.

Ons werd duidelijk waarom een orgel midden op het koor problemen geeft voor de koordirigent en dat sommige pastoors niet schromen om in de weg staande orgeldelen om interieur-technische redenen in de pastorietuin af laten fakkelen.

Als –ook letterlijk- hoogtepunt  mag het bezoek aan de carillonruimte worden genoemd, : middels een hoge steile trap (voor sommigen onzer bijna niet te beklimmen)  passeerden we eerst de etage waar kleine en immense klokken bijeen hingen (51 : pas op : één meer dan in de Sint Jan in Den Bosch) om op de bovenste en voor ons nog veilige verdieping het beiaardklavier te bezichtigen en bespeeld te zien worden. Speciaal voor ons werd het reguliere hele-uurs-deuntje afgezet en een heuse kerstlied-variatie ten gehore gebracht.

Wij kijken terug op een interessante, onderhoudende avond , waarvoor  grote dank aan Marcel.

Foto Albums

Onze Sponsoren